Met gevaar voor eigen leven keert een gevluchte verzetsstrijder in 1943 terug naar Noorwegen om een Duitse fabriek te saboteren.
Titel
De saboteur
Auteur
Andrew Gross
Vertaler
Gert-Jan Kramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The saboteur
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2018
397 p.
ISBN
9789026145810 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De saboteur

Eerste zin. De oude krakende veerboot stoomde over het in de zon glinsterende bergmeer.

Een van de strafste sabotageacties tijdens de WO II vond plaats in Noorwegen en had te maken met de productie van zwaar water. In de race om het nucleaire overwicht op de geallieerden te krijgen, maakten de Duitse bezetters gebruik van de Norsk Hydro-fabriek, een waterkrachtcentrale en waterstoffabriek hoog in de bergen. De enige plek ter wereld ook waar zwaar water, dat Duitse wetenschappers noodzakelijk achtten voor hun superbom, werd geproduceerd. Na een opleiding door de Britse geheime dienst drong een groep Noorse verzetsstrijders de zwaarbewaakte fabriek binnen. Met deze feiten ging de Amerikaanse schrijver Andrew Cross aan de slag. Hij schreef een stoere oorlogsthriller, zonder veel literaire pretenties maar met dezelfde charme als The Heroes of Telemark , de oude Hollywoodkraker die op dezelfde gebeurtenissen is gebaseerd.

Belangrijk in dit verhaal is de afkeer die de Noren tegenover de Duitse bezetter koesterden en die nog werd versterkt door de aanhangers van het Q…Lees verder

Kurt Nordstrom moet in 1942 zijn vaderland, Noorwegen, ontvluchten en wordt in Engeland opgeleid tot saboteur. Met een groep landgenoten slaagt hij erin een fabriek, waar zwaar water wordt geproduceerd, op te blazen. Hij komt weer in actie als de Duitsers een grote voorraad zwaar water per trein naar Duitsland willen vervoeren. Hij wordt daarbij neergeschoten. Het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal bevat enkele trage passages maar ook heel spannende: de beide aanslagen, enkele achtervolgingsscènes en Kurts confrontaties met de landverrader Dieter Lund. Natuurlijk ontbreekt ook de romantiek niet. De auteur is een uitstekend verteller die een meeslepend verhaal weet te vertellen met een onverwacht einde. Hij schreef een aantal romans samen met James Patterson. Ook zijn vorige bestseller 'Alleen hij'* speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.