Twee MI6-agenten moeten een voormalige collega vanuit Amerika naar Engeland brengen voordat hij geheime informatie verkoopt die schadelijk kan zijn voor de Amerikaanse president.
Titel
Global strike
Auteur
Chris Ryan 1961-
Vertaler
Marieke van Muijden Jan van den Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Global strike
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2020
399 p.
ISBN
9789022590355 (paperback)

Besprekingen

Charles Street, ex-geheim agent van MI6 heeft informatie in handen die zeer schadelijk is voor de president van de Verenigde Staten. Hij probeert deze te verkopen, maar bij een geplande afspraak proberen Russische agenten hem gevangen te nemen. Hij vlucht en neemt contact op met MI6, die John Porter en John Bald naar Amerika sturen om hem naar Engeland te brengen. Een gevaarlijke klus, vooral omdat er een verrader in het spel is. Street wordt echter ontvoerd voordat Porter en Bald hem vinden, waardoor hun opdracht een stuk lastiger en risicovoller wordt. Het is een typisch Ryan-verhaal met veel actie en veel geweld. Wat begint als een redelijk overtuigend verhaal, wordt tegen het einde echter steeds ongeloofwaardiger. De personages van de hoofdrolspelers zijn dit keer redelijk uitgediept, al begint het gevecht van Porter tegen de alcohol snel vervelend te worden. Het meest geschikt voor lezers bij wie het vooral om actie gaat.

Over Chris Ryan

CC BY 3.0 - Foto van/door Anything Goes With James English

Chris Ryan (1961, Rowlands Gill) was een Britse soldaat en is tegenwoordig schrijver. De naam Chris Ryan is een pseudoniem van Colin Armstrong. In 1984 trad hij toe tot de Special Air Service (SAS). Ryan was lid van het team Bravo Two Zero dat tijdens de Eerste Golfoorlog achter vijandelijke linies operaties uitvoerde. Ryan is de enige soldaat van het acht man tellende team die uit Irak wist te ontsnappen naar neutraal gebied. Ryan legde 200 mijl (ong. 322 km) te voet af, terwijl hij achtervolgd werd door Iraakse soldaten. Drie andere leden van het team hebben de missie niet overleefd en de overige vier leden, onder wie teamleider Andy McNab zijn gevangengenomen en gemarteld.
Later zijn deze vier weer vrijgelaten, en teruggebracht naar Engeland. Chris Ryan heeft voor zijn acties tijdens de missie de Military Medal ontvangen.

Na zijn vertrek uit de SAS heeft Ryan een aantal boeken geschreven, waaronder The One That Got Away (De achtste man). In dit b…Lees verder op Wikipedia