Boek
Nederlands

Het negende huis

Leigh Bardugo (auteur), Maren Mostert (vertaler)
Alex Stern, die geesten kan zien, wordt ingeschakeld om de geheime genootschappen van de universiteit van Yale in de gaten te houden.
Titel
Het negende huis
Auteur
Leigh Bardugo
Vertaler
Maren Mostert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ninth house
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, copyright 2020
491 p. : plattegrond
ISBN
9789022590652 (paperback)

Besprekingen

Een campusroman vol geesten en gruwel

Stephen King prees Leigh Bardugo's campusthriller de hemel in, en terecht.

Ze heten Manuscript, Wolf's Head, Book and Snake of, de beruchtste van allemaal, Skull and Bones. Het zijn exclusieve studentenclubs aan de prestigieuze universiteit Yale. Vele oud-leden zijn ceo's van multinationals, invloedrijke mediafiguren, rechters en politici geworden - de meest beroemden zijn ongetwijfeld vader en zoon Bush, die lid waren van Skull and Bones. Rond hun werking hangt een sfeer van macht en geheimzinnigheid waarbij allerlei waanzinnige samenzweringstheorieën de kop opsteken.

De Amerikaanse schrijfster Leigh Bardugo, bekend van succesvolle jeugdromans, is zelf lid geweest van Wolf's Head en schreef met Het negende huis haar eerste roman voor volwassenen. Stephen King prees het boek de hemel in, en terecht want de gruwelijke gebeurtenissen die plaatsvinden in de Tombs, de majestueuze clubhuizen waar de leden samenkomen, doen je haren ten berge rijzen.

Het negende huis combineert ingenieus klassieke elementen uit de thriller, het horrorverhaal e…Lees verder

Lethe, het negende huis, heeft als taak de acht andere geheime genootschappen op de campus van Yale te controleren en de geesten, de Grijslingen, op afstand en de levenden veilig te houden. Wat doet Alex, een gewezen verslaafde crimineel hier als assistente voor Lethe? Ze heeft nauwelijks een opleiding genoten, maar ze bezit een eigenschap die van groot belang is: zij is in staat Grijslingen te zien. In de straten van New Haven wordt een dood meisje gevonden en omdat Alex’ mentor Darlington op raadselachtige wijze is verdwenen, staat Alex voor de taak om te onderzoeken of een van de genootschappen achter de moord op het meisje en wellicht ook achter de verdwijning van Darlington zit. Ze komt erachter dat er machtspelletjes gespeeld worden met behulp van magie om de wereld naar de hand van de elite te zetten. Haar verslagen naar decaan Sandow lossen niets op. Met haar eerste boek voor volwassenen legt de auteur de lat hoog. Is het een thriller, fantasy of horror? Wellicht doet zulk hok…Lees verder

Over Leigh Bardugo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fuzheado

Leigh Bardugo is een Israëlisch-Amerikaanse Young Adult en fantasy auteur, vooral bekend om haar Grishaverse romans, met name de Grisha-trilogie, te beginnen met Schim en Schaduw, de Kraaien-duologie en de Nikolai Lantsov-duologie; waarvan in totaal meer dan drie miljoen exemplaren zijn verkocht, evenals Het negende huis.

Privéleven

Bardugo werd geboren in Jeruzalem, Israël, en groeide op in Los Angeles, Californië, V.S. waar ze werd opgevoed door haar grootouders. Ze is van Sefardisch-Joodse (Marokkaans-Joodse) afkomst aan vaders kant, en van Asjkenazisch-Joodse (Russisch-Joodse en Litouws-Joodse) afkomst aan moeders kant. Ze is niet religieus.

Ze ging naar Yale-universiteit, waar ze in het voorjaar van 1997 afstudeerde met een diploma Engels. Ze was lid van een geheime genootschap aan Yale, Wolf’s Head. Voordat ze haar eerste roman publiceerde, werkte ze in copywriting en …Lees verder op Wikipedia