Boek
Nederlands

Een tweede leven : roman

R.C. Sherriff (auteur), Inge Kok (vertaler)
Engeland, begin twintigste eeuw. Een man is net met pensioen gegaan; hij en zijn vrouw hebben elkaar weinig meer te zeggen. In een opwelling besluiten ze een huis te kopen op het platteland.
Titel
Een tweede leven : roman
Auteur
R.C. Sherriff
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Greengates
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
332 p.
ISBN
9789025473617 (paperback)

Besprekingen

Een saai leven, en toch een pageturner

R.C. Sherriff slaagt er wonderwel in zijn lezers mee te slepen in een verhaal over het zwarte gat na het pensioen.

Het keurmerk van een goeie schrijver is dat hij van álles literatuur kan maken. Ja, waanzinnige ­koningen en stomende liefdes­affaires en oorlogsavonturen zijn interessant. Zo interessant dat je de fascinatie van de lezer bijna cadeau krijgt. Maar het doodgewone verheffen tot meeslepend drama, tot een schouwtoneel van menselijke komedie, dat kunnen alleen de besten. En die besten zijn niet per se de in alle lijstjes geroemde namen.

Neem de Britse schrijver R.C. (Robert Cedric) Sherriff (1896-1975). Die was decennialang vooral bekend vanwege Journey's end, een toneelstuk over de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Het is claustrofobisch, pakkend, en zette de toon voor zowat alle loopgraafscènes in latere Hollywoodfilms. Maar Sheriffs romans over de alledaagse levens van alledaagse mensen verdwenen tussen de plooien van de geschiedenis. Zelfs Twee weken weg (1931), dat bij verschijnen een bestseller werd, belandde in de vergeetput. Gezin uit Londense v…Lees verder

Ja, en wat nu?

Zelfs het onbeholpene draagt bij aan de charme van R.C. Sherriffs roman over een man die met pensioen gaat.

Als oorlogsveteraan die in 1917 zwaar gewond raakte bij de Slag om Passchendaele heeft de Britse schrijver R.C. Sherriff (1896-1975) de wrede mens van nabij leren kennen. Zijn uitgebreide oeuvre draagt daarvan echter nauwelijks de sporen. Sterker: de biotopen die hij schiep, worden overwegend bevolkt door aardige, bescheiden mensen die zijn begaan met elkaar en met de wereld om hen heen. Er glipt weleens een praatjesmaker of een scharrelaar tussendoor, maar ook deze mensen - uitzonderingen op de regel van alledaags fatsoen - blijken uiteindelijk best te pruimen. Alsof hun schepper ervoor huiverde hun duistere trekken te tonen.

Zijn in 1931 verschenen roman The Fortnight in September - vorig jaar in Nederland herdrukt als Twee weken weg - ontleent zijn onweerstaanbare charme aan al die aardige mensen: een gezin uit de Britse middenklasse dat, zoals elk jaar, twee weken doorbrengt in de kustplaats Bognor Regis. Hun vakantie verloopt volgens het vaste stramien: vader, moeder en…Lees verder

Een psychologische roman over meneer Baldwin, die net met pensioen is gegaan. Hij heeft veel plannen maar er komt niets van terecht. Mevrouw Baldwin zit opeens met een man die haar op de vingers kijkt. Ze hebben elkaar weinig meer te zeggen. In een opwelling besluiten ze een huis op het Engelse platteland te kopen. Voortaan zullen ze hun hoop en dromen voor de toekomst projecteren op dit gezamenlijke project. Zal dat genoeg zijn om zin te geven aan de herfst van hun leven? In lichtvoetige, intelligente stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. R.C. Sherriff (Richmond upon Thames, 1896 - Esher, 1975) was een internationaal bekende Britse schrijver, scenarioschrijver, toneelschrijver en romanschrijver. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven. 'Een tweede leven' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1936.